Underhålla trägolv

Trägolven har gått från att vara finrumsgolv till att ersätta linoleum- och plastmattor i praktiskt taget alla hemmets utrymmen. Slitage och påfrestningar i vardagsrummet är förstås inte lika hårt som i köket, där golvet får tåla tappade redskap, eller i hallen där grus och smuts trampas in i golvytan av hårda klackar.

Trägolven och trägolvens ytbehandling har blivit allt bättre. Ändå kan det vara svårt att hålla ett trägolv riktigt snyggt i köket. Möjligen är det en fråga om inställning. Vi kanske får acceptera att ett golv i ett arbetsutrymme som köket eller en passage mellan ute och inne som hallen inte kan vara glänsande nyvackert år efter år.

Ett och annat hack blir det – vissa går att reparera, andra får vi leva med. Ändå åldras ett trägolv vackrare än exempelvis ett laminatgolv där en tappad kastrull kan slå flisor ur ytskiktet.

Det allra bästa städrådet är att skaffa en riktigt bra och effektiv dörrmatta. Det gäller att stoppa så mycket av smutsen som möjligt redan i hallen. Grus och smuts som följer med skorna in i hallen sprider sig i hela huset och är alltså inte bara ett hot mot hallgolvet utan även mot hemmets övriga golv.

I inredningsmagasinens hemreportage ser vi ofta vackra hallar utan dörrmattor. Tyvärr är det nog så att många praktiska detaljer skalas bort vid fotograferingen för att få vackra bilder. Vill man ha en hall utan dörrmatta, är trägolv inte det bästa valet. Då lämpar sig klinker och daglig dammsugning bättre. Men man kan ju också satsa på en riktigt bra dörrmatta utanför entrén.

Det lönar sig också att sätta möbeltassar i filt på alla möbler. Tunga möbler flyttas inte så ofta, men när de behöver flyttas är det desto större risk att de repar golvet. Lätta möbler, som stolar, åker ofta fram och tillbaka och sliter på golvet. Möbeltassarna måste sedan hållas rena så att inte grus och smulor fastnar och repar golvet.

Det finns olika sätt att ytbehandla trägolv. Lackade, oljade och såpabehandlade golv kräver lite olika skötsel. Men det finns vissa saker som ändå är gemensamma. Trägolvets värsta fiende är vatten och därför ska man företrädesvis städa med torra metoder. Dammsug ofta och, när det behövs, torka med en knappt fuktig mopp. En sladdlös minidammsugare är ett smart komplement till den vanliga dammsugaren för att snabbt få undan smulor och grus.

Ett lackat trägolv, oavsett om det är furutiljor eller en ekparkett, är känsligt för fukt som tränger ner i springor och under lacken. Däremot tål den lackade ytan vatten så länge den är oskadad. Fläckar kan ändå tvättas bort med sparsamt med vatten och milda rengöringsmedel.

Ett gott råd som gäller alla trägolv oavsett ytbehandling, är att omedelbart ta bort fläckar innan de hunnit torka in. Det underlättar inte bara städningen, utan hindrar i många fall spillet att bli en elak fläck som biter sig fast i träet.

Oljade och såpade golv ska inte heller städas med våta metoder. Dammsugning och vid behov en väl urvriden mopp är även här grundmetoden. De oljade golven får ett skydd av att ytan är mättad med olja. Golvytan behöver återfettas regelbundet och det sker enklast genom att man då och då rengör golvet med såpa som i stort sett innehåller samma ingredienser som vegetabiliska oljor.

Men det måste vara en såpa med en fetthalt på 20-30 procent. Ofta marknadsförs dessa oljor som golvsåpa eller något liknande. Vanlig gulsåpa och grönsåpa är för mager och duger inte för att återfetta golvet.

Nackdelen med att rengöra med såpa för att återfetta golvet är att såpan löses i vatten och då kan det bli väl blött för trätiljorna. Därför har det kommit rengöringsprodukter som sprejas på golvet och används i kombination med mikrofiberduk. Men de är avsedda enbart för rengöring och det krävs att man vid behov då och då oljar golvet med underhållsolja.

En specialare är UV-oljade golv. Det är golv som i fabrik behandlats med modifierad olja som härdats med ultraviolett ljus. Av det får golvet ett skikt som påminner om lack. Skiktet är ganska tunt och kan därför slitas ner på utsatta partier. Ett UV-oljat golv ska betraktas som ett lackat golv och skötas på samma sätt.

Det finns nya golvlacker som är så matta att golvet påminner om ett oljat golv. Men eftersom det faktiskt är en lack, ska golvet skötas som ett lackat golv.

Den som själv köper eller låter lägga in ett golv vet i allmänhet hur golvet ska skötas. Men vad ska man göra om man köper ett hus och inte får information om vad det är för typ av golv? Hur ska man se skillnad på ett UV-oljat eller mattlackat golv och ett oljat golv? Det kan vara svårt för lekmannen, men ett tips är att på en undanskymd plats, exempelvis bakom en dörr, skrapa på ytan. Lack eller UV-olja bildar ett skikt ovanpå träet.

Rengöring, och för oljade golv återfettning, är A och O för att behålla golvets fräschör. Små skador och repor får man alltid på ett golv. Ibland kan man leva med det tills det är dags för en större renovering, men det går faktiskt att reparera mindre skador.

Om golvet är lackat rengörs golvet, slipas lätt lokalt över skadan som sedan lackas. Det finns dock alltid risk att lagningen syns, så en skada mitt på golvet kan vara riskabel att laga. Ett oljat eller såpat golv är lite enklare att reparera. Rengör och slipa med stålull eller fint sandpapper. Gnid därefter in skadan med golvsåpa på såpat golv, eller golvolja på oljat golv. Det finns även särskilda reparationsprodukter med olja i mousseform. På Golvbranschens hemsida, www.golvbranschen.se, finns skötselråd för trägolv och även andra typer av golv. Genom Golvbranschens medlemsföretag kan du rekvirera en klisterdekal med skötselråden att sätta på insidan av städskåpsdörren.

 
Av Roger Nyström

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0